02 7221 221

AUKIOLOAJAT

MA & KE klo. 8.00 - 20.00

TI, TO & PE 8.00-18.00

LA 8.00-16.00

Tervetuloa!

Pe 14.12.2018 8-16.00

 Vastaanotto ajanvarauksella

 

Haku:

Huomio hammashuoltoon

26.10.2016

Hammaskivi ja sen aiheuttama ientulehdus ja hampaiden tukikudoksen sairaus on erittäin yleinen vaiva sekä koirilla että kissoilla. Hampaiden säännöllinen pesu sekä nukutuksessa tehty hammaskiven poisto ientaskuista ovat tärkeimmät keinot hammassairauden ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Hammaskivitaipumus on erittäin yleistä pienillä koiraroduilla ja kissoilla, mutta ennen kaikkea taipumus on yksilökohtainen. Hampaiden pesu kannattaa opettaa jo pennulle: hammaskiveä muodostuu silloin vähemmän ja pesemisen opettelu vasta vanhemmalla iällä on huomattavasti haasteellisempaa.

Hammaskiven kunnollinen poisto tehdään nukutuksessa. Silloin syvät ientaskut ja hammasvälit, mitkä ovat oleelliset kohdat hampaiden kiinnittymiskudoksen sairauden kehittymisessä, saadaan puhdistettua. Ientaskut ovat niin herkkä paikka, että eläin ei anna koskea niihin edes rauhoitettuna. Tarvitaan kunnollinen nukutus. Samalla päästään myös tutkimaan mahdolliset hammasvauriot ja tarvittaessa röntgenkuvaamaan hampaiden juuret.

Huonokuntoiset hampaat aiheuttavat eläimelle huomattavaa kipua, mitä ei voi arvioida ruokahalun perusteella. Eläin syö kipeilläkin hampailla, koska syöminen on elinehto. Lemmikin omistaja huomaa eron yleensä vasta, kun kipu on poissa.

Kurkista siis lemmikkisi suuhun. Jos hampaat ovat valkoiset, ienreunat sileät ja vaaleanpunaiset ja hengitys ei tuoksu pahalle, suu lienee hyvässä kunnossa. Jos näin ei ole tai et ole varma, varaa aikaa ja arvioidaan tilanne yhdessä. t. Eläinklinikka EHYTin eläinlääkärit