Akupunktio

Eläinakupunktio perustuu samaan itämaiseen ajatusmaailmaan ja menetelmiin kuin ihmisille annettava akupunktio. Akupunktiota on käytetty niin ihmisten kuin eläintenkin hoitoon jo tuhansien vuosien ajan. Ikivanha neulahoito saattaa kuulostaa monen korviin alkuun huuhaalta. Mutta länsimaihin saavuttuaan akupunktiota ja sen vaikutuksia on tutkittu paljon, ja tutkimustulokset puhuvat akupunktion puolesta monien sairauksien ja vaivojen hoidossa. Akupunktio onkin nykyisin vakiinnuttanut paikkansa myös länsimaisessa lääketieteessä, ja sitä käyttävät työkalunaan monet eläinlääkärit ja fysioterapeutit. Eläinklinikka EHYT:illä akupunktiota antaa tällä hetkellä fysioterapeutti Heidi Ekroos, sekä eläimille, että ihmisille. Akupunktioon koulutetut fysioterapeutit hoitavat neuloilla vain fysioterapeuttisia ongelmia, kuten lihasten ja nivelten kipuja, lihasheikkoutta sekä halvausoireita. Esimerkiksi spondyloosia tai nivelrikkoa sairastavat koirat hyötyvät usein akupunktiosta. Akupunktio on myös hyvä vaihtoehto niille kipupotilaille, jotka eivät pysty käyttämään kipulääkkeitä sivuvaikutusten tai perussairauden takia. Akupunktioeläinlääkärit voivat lisäksi hoitaa muitakin sairauksia kuin fysioterapeutit, esimerkiksi iho-ongelmia tai hormonaalisia vaivoja.


Miten se toimii?
Koiralla on useita akupunktiopisteitä ympäri kehoa. Akupunktiopiste on hieman erilainen kohta ihossa. Siinä on usein paljon verisuonitusta, imusuonia ja hermoja. Akupunktioneula vaikuttaa paikallisesti pistokohdan ympärillä lisäten kehon omien tulehdusvälittäjäaineiden eritystä. Lisäksi elimistössä vapautuu runsaasti kehon omia, luontaisia kipulääkkeitä, endorfiineja ja enkefaliineja. Akupunktiossa käytetään siis niin sanotusti hyväksi eläimen "omaa sisäistä apteekkia", ilman sivuvaikutuksia. Tämän seurauksena kivut ja tulehdukset lievittyvät, verenkierto vilkastuu, keho ja mieli rentoutuvat. Se kuinka hyvin akupunktio tehoaa kullekin koiralle, riippuu mm. hoidettavasta vaivasta. Tuki- ja liikuntaelinsairauksien osalta hoitovaste on yleensä erittäin hyvä. Tutkimusten mukaan noin 75- 95 % potilaista saa oireisiinsa apua.


Mitä akupunktiohoidossa tapahtuu?
Hoito aloitetaan koiran kokonaisvaltaisella fysioterapeuttisella tutkimisella, jossa kartoitetaan koiran kipu- ja ongelma-alueet. Samalla koirakin jo rentoutuu ja tottuu hoitajan kosketukseen, jolloin neulojen laitto ei enää ole niin jännittävää. Tutkimuksen jälkeen ohuet, steriilit akupunktioneulat laitetaan kivun ja vaivan mukaan valittuihin pisteisiin. Koira ei usein edes huomaa neulojen laittoa, mutta jotkut pisteet voivat olla arempia ja tuntua hieman pistettäessä. Akupunktiohoidossa edetään kuitenkin aina koiran ehdoilla, jotkut vaativat enemmän aikaa neulojen laittoon, toiset eivät välttämättä siedä pistelyä lainkaan. Usein kuitenkin kipualueiden kevyt hieronta helpottaa neulojen laittoa. Kun neulat ovat paikoillaan, ne eivät enää tunnu miltään ja koira usein rentoutuukin neuloista, ja lepää hoidon ajan. Jos koira ei halua olla makuulla, se voi myös seistä. Neulojen annetaan olla paikoillaan noin 20 minuuttia, jonka jälkeen ne poistetaan. Hoitokerran jälkeen potilaan olo yleensä loppupäivän ajan väsynyt ja raukea, ja se nukkuu mielellään. Seuraavana tai sitä seuraavana päivänä koira on yleensä hyvin pirteä ja liikkuu vetreämmin. Ensimmäisen hoitokerran jälkeen tätä liikunnallista vetreyttä ei välttämättä vielä näe tai se kestää vain lyhyen aikaa, mutta seuraavien hoitokertojen jälkeen vaikutus pitenee koko ajan. Joskus koira voi hoidon jälkeen olla myös hetken kipeämmän oloinen, mutta tämäkään ei ole vaarallista, vaan kuuluu paranemisprosessiin ja on ohimenevää. Tämä hetkellinen kipeytyminen liittyy usein kroonisiin vaivoihin tai kun on kyse monista vaivoista.


Kuinka usein?
Tyypillisesti akupunktiohoitosarja annetaan ensimmäiset kolme kertaa viikon välein, jonka jälkeen käyntejä harvennetaan, yleensä ensin kahteen viikkoon, sitten neljään jne. Jos akupunktiosta ei huomata apua oireisiin ensimmäisten kolmen kerran jälkeen, on syytä miettiä muita hoitovaihtoehtoja. Potilas, joka vastaa hyvin akupunktiohoitoon, voi pysyä oireettomana 3-6 kuukauttakin. Tavoite olisi, että seuraava hoitojakso olisi ennen kuin kipuoireet taas ehtivät alkaa, koska kipujen saaminen pois saattaa taas vaatia useaa tiheämpää hoitokertaa.


Lisätietoa akupunktiohoidoista löydät Heidin nettisivuilta www.salonelainfysio.fi ja www.heidiekroos.fi