Antibiootit - elämän suojelijat

Antibiootit ovat elämää suojelevia lääkkeitä. Mikrobeita on paljon ja niillä on kyky löytää keinoja, joilla ne selviytyvät antibiooteista huolimatta. Puhutaan mikrobien antibioottiresistenssistä. Uusia antibiootteja ei juurikaan kehitellä, joten on erittäin tärkeää huolehtia, että nykyisin käytössä olevien lääkkeiden teho säilyisi mahdollisimman pitkään.


Suomessa resistenssitilanne on perinteisesti ollut melko hyvä. Olemme syrjäinen maa, jossa on vähän sekä ihmisiä että eläimiä. Talvi hoitaa osan taudeista ja terveydenhuolto toimii hyvin sekä ihmisillä että eläimillä. Tärkeitä keinoja antibioottien käytön vähentämiseksi ovat mm toimivat rokotusohjelmat ja hyvä hygienia. Resistenssitilanne on kuitenkin selvästi huonontunut Suomessakin ja siksi on tarpeellista katsoa antibioottien käyttöä kriittisesti. Ajatus ei ole se, että jätettäisiin sairas eläin hoitamatta, vaan se, että harkitaan aina, tarvitaanko ongelman hoitamiseen todella antibioottia tai onko siitä teoriassakaan hyötyä.
Kissojen ja koirien virtsatietulehduksia on perinteisesti hoidettu antibiootilla. Eläin on kipeä, virtsassa on runsaasti valkosoluja ja saattaa olla verta ja kiteitäkin. Kirjoitetaan antibioottikuuri ja reilun viikon kuluttua kontrollissa kaikki on hyvin. Hienosti toimii. Sitten vähän tutkittiin lisää ja havaittiin, että koirilla ongelma yleensä onkin bakteerin aiheuttama, mutta kissoilla yli 90% ongelmista johtuu stressireaktiosta, eikä siihen liity mitään bakteeritulehdusta. Kivulias reaktio paranee noin viikossa kipulääkkeellä ja muulla hoivalla. Eli antibiootista ei ollut taudin hoidon kannalta mitään hyötyä, mutta kissa ja omistaja stressaantuivat kuurista ja elimistön mikrobeja kuritettiin turhalla lääkkeellä. Joskus kuitenkin ongelma on bakteeriperäinen ja siksi virtsasta tehdään viljely ja lääkitys määrätään vain, jos näytteessä on bakteerikasvua.


Toinen esimerkki turhista antibioottilääkityksistä on koirien hiivakorvien hoito. Allergisten koirien tavallinen oire on lisääntynyt hiiva korvissa, mikä aiheuttaa kutinaa ja punotusta korvakäytäviin ja korvalehtiin. Koirille tarkoitetuissa korvatipoissa on kaikissa kolme lääkettä: antibiootti, hiivaan tehoava lääke sekä kortisoni. Antibiootilla ei ole mitään teoreettistakaan tehoa hiivaan, joten joka kerta kun koira saa korvatippakuurin hiivaan, se saa myös turhan antibioottikuurin. Siksi korvien ongelmiin ei kirjoiteta lääkkeitä tutkimatta, mikä korvassa on ongelmana. Lisäksi korvatulehdus on tavallisesti vain oire muusta ongelmasta, joten toistuvien korvaongelmien hoito tippakuureilla ilman tilanteen kokonaisarviointia on muutenkin kyseenalaista.
Antibiooteilla on erilainen taipumus muodostaa vastustuskykyisiä bakteerikantoja. Pitkävaikutteisen lääkkeet ovat yleensä ongelmallisimpia. Tämän takia pitkävaikutteiset pistoksena annettavat antibiootit ovat ruutiini hoidoissa ehdottomasti vältettäviä lääkkeitä. Fluorokinoloneja vastaan resistenssiä tulee myös keskimääräistä nopeammin. Kastroimattomien uroskoirien eturauhasongelmat ovat haastavia hoitaa, koska eturauhaseen antibiootteja on vaikea saada kulkeutumaan riittävän suuria määriä. Usein näissä turvaudutaan juuri fluorokinoloneihin, koska ne ovat sulfan lisäksi ainoa toimiva lääke. Eturauhasvaivoihin tulisikin aina nopeasti yhdistää kastraatio, joka pienentää eturauhasen ja poistaa pysyvästä nämä vaivat.


Hoitosuosituksia muutetaan koko ajan turvallisempaan suuntaa. Kesäaikaan yleinen pinnallinen ihotulehdus eli ns. hot-spot hoidetaan nykyisin puhdistamalla haavaa ja paikallishoidolla, anaalirauhasongelmat hoidetaan yhä useammin huuhteluilla ja paikallishoidoilla, samoin ulkoilevilla kissoilla niin yleiset paiseet.

Asiakkaat ovat suhtautuneet antibioottien käytön vähentämisen pääsääntöisesti erittäin myönteisesti. Muutamat epäilijätkin ovat kääntyneet uudempien suositusten taakse, kun on yhdessä käyty läpi turhien antibioottikuurien haitat. Ja eihän se lääkkeiden syöttö lemmikille useinkaan mikään ilo ole. Monet koirat toki ottavat nöyrästi lääkkeensä, mutta erityisesti kissoilla voi lääkityksistä olla hyvinkin eriävä mielipide. Eli ollaan tarkkana ja säästetään antibiootit tositarpeeseen, silloin ne säilyttävät elämää säilyttävän ominaisuutensa mahdollisimman pitkään.