Asiaa punkeista

Puutiaiset lähtevät liikkeelle, kun lämpötila nousee yli 5 asteen, joten on aika aloittaa ns punkkitarkastukset ja suunnitella lemmikkien suojaaminen puutiaisilta. Pohditaan sitä, mutta ensin hiukan perusjuttuja. Kun joku kertoo, että hänen lemmikistään on löytynyt punkki, hän tarkoittaa yleensä Ixodes richinus-nimistä puutiaista. Lemmikeissä on toisinaan myös oikeita punkkeja, kuten syyhy-, hilse- ja korvapunkkeja. Aina välillä törmään siihen, että lemmikin omistaja luulee, että hänen eläimensä on saanut puutaiskarkoitteen, vaikka tosiasiassa on hoidettu ulkoloispunkkeja, kuten syyhypunkkia eli kapia. Kovin yleisiä eivät väärinkäsitykset onneksi kuitenkaan ole, onhan puutiaislääkitys pääsääntöisesti ennaltaehkäisevää ja punkkitartuntoja hoidetaan, kun eläimessä on loistartunnan oireita, tavallisimmin kutinaa.
Puutiainen ei itse ole mikään vaarallinen veikko, mutta sen levittämät taudit herättävät pelkoa. Ihmiselle voi tarttua borrelia tai puutiasaivokuume, koirilla suurin pelko on borreliasta. Kissolla puutiaisten välittämät taudit ovat ainakin toistaiseksi hyvin harvinaisia. Borrelian tarttuminen vaatii parin päivän kiinnittymisen. Ihmisellä tarkkaillaan rengasmaista muutosta ihossa, koiralla ei tällaista yhteyttä ole havaittu. Koiran mahdolliset oireet alkavat keskimäärin 70 vrk tartunnasta. Oireena voi olla esim kuumeilua, nivelkipua ja väsymystä eli oireita, jotka voivat liittyä moniin muihinkin ongelmiin.


Puutiaisen päänmenoksi on kehitetty monenlaisia ratkaisuja. Se on hyvä, koska eläinten turkin laatu vaihtelee roduittain ja lemmikit myös elävät erilaisissa olosuhteissa. Lääkkeet joko karkottavat puutiaisen tai tappavat sen kiinnittymisen jälkeen. Olemme päätyneet suosittelemaan koirille jotain seuraavista: pitkävaikutteinen, vedenkestävä, puutaiset karkoittava punkkipanta, suun kautta annettava puutiaiset tappava tabletti tai niskaan siveltävä punkkikarkoite, joka suojaa myös hyttysiltä. Kissat saivat oman pitkävaikutteisen, niskaan siveltävän punkkilääkkeensä tänä keväänä. Näistä kannattaa kysyä lisää klinikalta.
Puutiaista vastaan ei voida rokottaa, mutta borrelioosiin on koirille saatavissa rokote, jota suositellaan lähinnä paljon tunnetuilla punkkialueilla oleskeleville koirille. Ihmisten ”punkkirokote” suojaa puutiaisaivokuumeelta.


Jos kaikesta huolimatta puutiainen on ehtinyt kiinnittyä ihoon, se kannattaa sieltä poistaa. Ei rasvalla eikä litistämällä vaan jollakin tähän kehitetyllä laitteella. Punkkipihdeillä ja –taltoilla on omat suosijansa, mutta oma ehdoton suosikkini on punkkilasso: silmukka punkin kiinnittymiskohdan ympärille, lasso tiukaksi ja pieni kiertoliike ja se on siinä.


Ja vielä lopuksi: koska suurin osa hyvin toimivista puutiaislääkkeistä on reseptivalmisteita, niistä kannattaa sopia eläinlääkärin kanssa esim rokotus- tai terveystarkastuskäynnin yhteydessä.


keväisin terveisin Pirkko