right

Hammasoperaatio

Sinna on 3-vuotias shetlanninlammaskoira ja tuli eläinklinikka EHYTille lohjenneen poskihampaan takia. Eläinlääkäri Tuija otti hänet vastaan ja tutki hampaat: oikean yläposkihampaan kohdalla näkyi selkeä lohkeama ja tutkimuksessa Sinna aristeli hammasta. Hammas vaati kirurgista poistoa ja varattiin aika hammasoperaatioon.

Toimenpidepäivänä Sinna tuotiin klinikalle ja sai esirauhoituksen. Rauhoite vaikuttaa n. 10-15 minuutissa ja sen jälkeen on helpompi valmistella potilas operaatiota varten. Sinna sai valmistelujen aikana happea maskin kautta ja jalkaan laitettiin kanyyli, josta potilas saa koko toimenpiteen ajan nestettä sekä annostellaan muut lääkitykset. Hammastoimenpiteissä potilaan lämpötilaa, verenpainetta, sykettä ja hengitystä seuraa sekä lääkäri että hoitaja koko toimenpiteen ajan. Lämpötilasta pidetään huoli peittojen ja lämpöalustojen avulla. Potilaalle laitetaan hengitysputki joka kytketään anestesiakoneeseen ja potilas on tällöin ns. inhalaatioanestesiassa.

Toimenpide aloitettiin hammaskiven poistolla, jotta suu olisi mahdollisimman puhdas ennen kirurgiaa. Hoitaja poisti Sinnalta hammaskiven molemmilta puolilta ja otti hammasröntgenkuvan poistettavasta hampaasta jotta lääkäri voi arvoida hampaan tilanteen myös juuren osalta.

Eläinlääkärin aloittaessa hampaan kirurgisen poiston huolehditaan kipulääkityksen lisäksi myös puudutuksesta. Kun hammas on poistettu, alue huuhdellaan ja suljetaan sulavin tikein. Kotona on seurattava poistokohtaa ja ettei tikkeihin jää kiinni ruokaa tai muuta likaa.

Kun operaatio oli valmis, pääsi Sinna toipumaan heräämöön jossa sen heräämistä valvottiin kotiin lähtöön saakka. Ennen lähtöä Sinna käytettiin vielä ulkona haukkaamaassa happea ja tarpeillaan. Kotiutuksessa käytiin läpi operaation kulku, kotihoito-ohjeet ja kotiin tulevat lääkitykset. 

Kotoa Sinnalta tuli vielä hieman höpsähtäneet terveiset samana iltana:

.. mutta nyt kun operaatiosta on jo tovi ja poistokohta hyvin parantunut niin sama meno jatkuu kuin ennen ja Sinna lähettää kaikille kesäiset terveiset! :)