Hampailla vai Ilman

Hampailla vai ilman? Vai sittenkin ne tekohampaat?


Koirien hammasongelmat ja tarve hoitaa hampaita alkaa olla jo melko hyvin koiranomistajien tiedossa. Eräskin hammashoitotuotteen mainostaja on humoristisella mainoksellaan saanut monet siihen käsitykseen, että ilman tätä tuotetta hampaat ovat tuhon omat. Ja sitten ehkä tarvitaan niitä tekohampaita. ”Miten se koira sitten pärjää, kun siltä poistetaan hampaita? ” on kysymys, minkä kuulen useamman kertaa viikossa. Onneksi tähän kysymykseen on helppo vastata: ”Hyvin pärjää.”
Lemmikkien hammasongelmat ovat hyvin eri tyyppisiä kuin ihmisillä. Kariesta eli hampaiden reikiintymistä ei juuri esiinny, vaan ongelmat johtuvat pääosin hammaskivestä ja hampaan kiinnityskudoksen tulehduksesta. Tulehdusreaktio ientaskussa saa aikaiseksi lopulta hampaan heilumisen ja lopulta irtoamisen. Tässä kohtaa sitten mietitään lemmikin pärjäämistä ilman hampaita.


Huoli on toki ymmärrettävä, mutta kovasti sitä ei kannata surra. Hampaita ei poisteta ilman pätevää syytä. Tulehtunut ien on kipeä ja kiinnityksestään löystynyt hammas aiheuttaa kipua joka puraisulla. Syömiseen kipu ei vaikuta, ruokaa pitää syödä, jos meinaa elää ja sitähän syödään, sattui tai ei. Se, että eläin syö, ei siis ole tae suun hyvästä kunnosta tai kivuttomuudesta. Kun hammaskivi ja vaurioitunut hammas poistetaan, ien pääsee paranemaan ja kipu lakkaa. Ja syöminen jatkuu. Yleensä myös vointi piristyy, vaikka on hyvin tavallista, että vauhdin hidastumista ei kukaan ole edes havainnut.
Joten hampaiden hoitoa ei kannata jännittää. Vaikka lähtisi kaikki hampaat, lemmikin hyvinvointi paranee, kun vaurioituneet hampaat ovat poistettu kipua aiheuttamasta.