Katse tassuihin!

Viikonloppuna kävin jälleen jatkokoulutuksessa ja kurssin aihe oli tassujen ongelmat. Teepä koirallesi pikainen tarkastus. Miltä tassun pohjat näyttävät? Ovatko kaikki viisi anturaa ehjät ja kimmoisat ja ainoastaan karvaton, paksu antura osuu maahan? Vai punottaako iho? Onko karvaa kasvavaa ihoa maata vasten? Jos ei, hyvä. Suurin tassuongelmien syy koirilla on allergia. Kun tähän yhdistetään toinen yleinen ongelma eli ylipaino, kivulias tassupattikierre vaanii nurkilla.
Tassujen patteihin ja punotuksiin on perinteisesti käytetty antibiootteja, runsaasti ja pitkään. Ja aika lailla turhaan, kuten moni koiransa ongelmien kanssa tuskaillut on käytännössä huomannut. Allergiassa yleinen oire on ihon pinnan bakteerien ja hiivan ylikasvu. Ongelma on pinnallinen ja desinfioivat shampoot toimivat hyvin, eikä antibioottia tarvita. Kivuliaat tassuvälipatit ovat tavallisesti hajonneiden karvatuppien aiheuttamia vierasesinereaktioita, ei bakteerin aiheuttamia, joten antibiootista ei näissäkään ole selkeää apua.
Kun tassujen furunkuloosi-kierre on päässyt alkuun, hyviä keinoja lopettaa ongelma ei ole. Helpoin tapa välttää furunkuloosi-ongelmia on hankkia vinttikoira, joilla tassujen rakenne on tiivis ja kuiva ja allergioita ei juuri esiinny. Riskitapauksia taas ovat esim. bulldogit, labradorit, rottweilerit, bullterrierit ym, joilla on lyhyt ja kova karva ja melko pyöreä tassun rakenne. Kyynärpään nivelongelmat ovat edelleen omiaan muuttamaan etupään tassujen painojakaumaa ja vääntämään tassua siten, että anturan lisäksi maahan osuu karvaista ihoa, jota ei ole tehty kestämään anturan olosuhteita. Kaiken kruunaa sitten ylipaino, joka selkeästi lisää sairastumisriskiä.
Tassuongelmien pohdiskelu kollegoiden kanssa oli hyvää vertaistukea, mutta mitään helppoa ratkaisua viikonloppu ei antanut. Furunkuloosin hoito on kaikille osapuolille turhauttavaa. Usein syynä on muuttunut tassun rakenne ja rakenteen korjaaminen kirurgisestikaan ei ole helppoa. Tehokkainta on ennaltaehkäisy ja siinä ehdottomasti oleellisin asia on koiran pitäminen hoikkana. Nivelongelmien hoito ja allergian jatkuva kontrolli ovat myös tärkeitä. Muuntuneet liikeradat ja kroonisen tassupohjaärsytyksen aiheuttamat ihotaskut ovat haastavia jollei mahdottomia korjata. Jatkuvalla hoidolla ja huollolla ongelmia voidaan toki vähentää ja koiran oloa helpottaa. Joten tarkkaile tassujen kuntoa, pidä koira hoikkana ja hae ongelmiin apua ajoissa.
Alkavaa marraskuuta toivottaa Pirkko
ps. Yksinkertainen ja nopea tapa määrittää koiran sopiva kuntoluokka: aseta kädet kevyesti molemmin puolin koiran rintakehää. Kylkiluiden tulisi tuntua karvan läpi. Älä käytä voimaa.