Kesä ja Kärpäset

Kesä on epäilyistä huolimatta tullut ja luonto on kauneimmillaan. Klinikan elämässä kesä näkyy monella tapaa. Maailman suloisimpia pentuja vierailee tavallista tiheämpään, passeja kirjoitellaan ja suunnitellaan suojalääkityksiä ulkomaanmatkojen ajaksi. Puutiaissuojaus puhuttaa (kts. asiaa punkeita- blogi) ja ensiapupakkauksia rakennellaan mökkikoiran ja kissan tarpeiksi. Tutut mökkiläiset saapuvat kesäloman viettoon lemmikkiensä kanssa ja tavallista useammin kuulee, ettei sillä käynnin kellonajalla ole niin kovasti väliä, kun me ollaan lomalla.


Kesä tuo myös murheita. Kyyn puremia on tavallisesti runsaimmin alkukesästä. Kissan ja koiran käytöksen erilaisuus näkyy puremakohdissa, rekut tulevat klinikalle pääsääntöisesti kuono turvoksissa ja misset taas tassu paksuna. Useimmat pärjäävät hyvin nesteytyksellä ja kipulääkkeellä, kaikkein huonotuurisimmille koirille voidaan antaa kyymyrkyn vastaseerumia toipumista edistämään. (kts. tarkemmin kyy-blogi). Kyypakkausta ei nykyään kyynpuremaan suositella, mutta ampiaisten pistoon siitä voi saada helpotusta.


Lämpöhalvauksia hoidetaan muutamia kesässä. Kuuma auto on vaarallinen loukku kaikille lemmikeille ja erityisesti lyhytkuonoisille roduille, joka ovat erityisen herkkiä lämpöhalvauksille. Eli jos tulee helteisiä päiviä, otetaan rennosti ja tarvittaessa jäähdytellään koiraa kastelemalla sen turkkia haalealla vedellä. Jos kuitenkin helle yllättää ja läähätys on voimakasta, tasapaino pettää ja koira on huonovointinen, on parasta tulla klinikalle nesteytykseen ja jäähdyttelyyn.


Ja sitten on muita kesämurheita. Atooppisten eläinten oireilu voi lisääntyä siitepölykaudella, tassuihin saattaa tulla haavoja ulkona riehuessa, kissojen hännänjuuriin paiseita tappeluiden seurauksena ja melkein joka kesä poistetaan ongenkoukku jostakin päin koiraa tai kissaa. Pienet haavat ja nirhaumat ovat yleisiä ja siksi kesäapteekin perusvarustuksia ovatkin hyvä haavanpuhdistusaine (esim. Prontovet) ja pihka- ja hunajavoiteet (esim. Abilar, Vetramil), jotka nykyään hyvin pitkälle ovat korvanneet antibioottituotteet paikallisten tulehdusten hoidossa. Varsinkin kesämökillä on hyvä olla ensiapua ripuliin, nesteytysjuomaa (esim. Oralde) ja ripulin itsehoitotuotteita. Ja viimein on tullut myyntiin myös koirien oma maitohappobakteerivalmiste (jääkaappisäilytys), jonka tuotekehitystyöhän moni klinikkamme koira-asiakaskin osallistui.


Eläinlääkärin ongelmakeskeisestä maailmankuvasta huolimatta kesä on erityistä ja ihanaa aikaa. Vähän varovaisuutta ja varautumista, niin voidaan kaikki nauttia vihreydestä ja lämmöstä (!?) täysin siemauksin. Turvallista kesää toivottelee Pirkko