Kevät on täällä taas. Ja punkit

Aamulla kerrottiin uutisissa, että maaliskuu oli taas ennätyslämmin. Puutiaiset eli kotoisammin punkit heräilevät, kun lämpötila nousee yli 5 asteen, joten voimme pikapuoliin julistaa punkkikauden alkaneeksi.
Puutiainen on ikävän oloinen ötökkä iholla, mutta erityisesti pelätään sen levittämiä tauteja. Ihmiselle voi tarttua borrelia tai puutiasaivokuume, koirilla suurin pelko on borreliasta. Kissolla puutiaisten välittämät taudit ovat ainakin toistaiseksi hyvin harvinaisia ja suojausta suositellaan lähinnä sen takia, ettei kissan kantaisi puutiaisia sisätiloihin. Borrelian tarttuminen vaatii parin päivän kiinnittymisen. Ihmisellä tarkkaillaan rengasmaista muutosta ihossa, koiralla ei tällaista ilmiötä havaita. Koiran mahdolliset oireet alkavat keskimäärin 70 vrk tartunnasta. Oireena voi olla esim kuumeilua, nivelkipua ja väsymystä eli oireita, jotka voivat liittyä moniin muihinkin ongelmiin.
Punkkisyyni on syytä tehdä päivittäin. Jos punkki on jo ehtinyt kiinnittyä, poistossa ei saa käyttää rasvaa eikä likistäminen ole suotavaa. Hommaan on saatavissa erilaisia pihtejä ja talttoja, mutta oma ehdoton suosikkini on punkkilasso. Lasso kiristyy ihon pintaan punkin pään ympärille ja lassoa kiertämällä punkki irtoaa vaivatta.
Puutiaisilta koiran voi suojata joko suun kautta otettavilla tai niskaan siveltävillä valmisteilla tai punkkipannalla. Osa tuotteista on saatavilla ilman reseptiä, mutta tabletteihin tarvitaan resepti. Muista siis keskustella punkkikontrolli- asia eläinlääkärikäynnin yhteydessä tai varaa siihen erillinen aika. Koirat voidaan myös rokottaa borreliaa vastaan. Perusrokotus annetaan 3 viikon välein ja tehosterokotusta suositellaan vuosittain. Rokote voidaan antaa yli 12 viikon ikäiselle koiralle. Rokotettavaksi suositellaan koirille, jotka liikkuvat alueilla, joissa on paljon puutiaisia. Rokotukset kannattaa ajoittaa keväälle ennen punkkikauden alkua, jotta koiralla on suoja valmiina mahdollista tartuntaa vastaa.
Punkeista huolimatta kevätlämpöä odotellen t. Pirkko