Koira matkustaa

Matkalle mukaan!


Kesä näyttäisi viimein todella alkaneen Suomessakin ja lomakausi on parhaimmillaan. Jos lomamatka suuntautuu ulkomaille ja lemmikki on tulossa matkalle mukaan, kannattaa ajoissa tarkistaa muutama asia.


Koiralla pitää olla voimassa oleva EU lemmikkieläinpassi. Passikuvaa ei välttämättä tarvita, mutta tunnistusmerkintä (=nykyään käytännössä mikrosiru) pitää olla ja sekä voimassa oleva rabies-rokotus. Oman koiran rokotuksen voimassaolon voi tarkistaa passista: ensimmäinen päivämäärä on rokotuspäivä ja alin päivämäärä viimeinen voimassaolopäivä. Jos tuntuu epävarmalta, kannattaa kysyä klinikalta apua. Ekinokokki tulee häätää ennen kotimaahan palaamista joko 1 – 5 pv ennen paluuta tai sitten antamalla ekinokokkihäätö kotimaassa kahdesti ennen matkaa ja kolmannen kerran kotimaahan palattua. Tällöin kaikki häädöt pitää tehdä 28 vrk sisällä. Kaikista hoitokerroista tulee merkintä passiin. Matkustusohjeita kannattaa lukea myös Eviran sivuilta osoitteesta: https://www.evira.fi/elaimet/tuonti-ja-vienti/lemmikki-mukaan-matkalle/


Muuta ei välttämättä tarvita, mutta näiden lisäksi kannattaa suojautua puutiaisilta (ns. punkki), kirpuilta, sydänmadolta ja lentävien hyönteisten levittämiltä taudeilta. Puutiaiset voivat maailmalla levittää esim. borrelioosia, babesioosia, ehrlichioosia, puutiaisaivokuumetta ym. Hyttysistä voi saada mm. leishmanioosin tai sydänmadon, kirppu-tartunta kutiaa ja lisäksi kirpusta voi koira saada heisimadon ja allergisia oireita.
Eli mitä siis käytännössä tehdään? Lääkevaihtoehtoja on monia, mutta käytännössä tarvitset:


• puutiaisia ja hyttysiä karkottavan tuotteen
• sydänmatoa ja kirppuja karkottavan tuotteen


Näitä annostellaan matkan aikana pääsääntöisesti 3 – 4 vk välein. Tuotteissa on päällekkäisyyksiä, esim. kirput hoituvat molempien ryhmien tuotteilla, mutta toistaiseksi ei ole yhtä ainoaa tuotetta, joka hoitaisi koko ötökkäsetin. Tartuntariski vaihtelee alueittain ja tilanne myös muuttuu ajan myötä. Siksi lienee yksinkertaisinta hoitaa suojaus kuntoon aina matkalle lähdettäessä. Tuotteiden valinnassa saat apua meiltä Eläinklinikka EHYTiltä.


Lisäksi tietysti tarvitaan runsaasti hyvää lomamieltä. Hyvää Matkaa!