Marsun kastraatio

Eläinlääkäri Annu Ristimäen marsu tuli Eläinklinikka EHYTille kastroitavaksi. Lue alta Pomelon päivästä:

On varhainen tiistaiaamu, ja marsuhäkin eteen on kannettu kuljetuskoppa. Pahaa-aavistamaton Pomelo-marsu on autuaan tietämätön, mitä päivä tuo tullessaan. Eläinlääkäri Annu on päättänyt, että tänään on korkea aika kastroida Pomelo. Aamupalan nuori marsupoika saa normaalisti, sillä marsua ei tarvitse paastottaa nukutusta varten kuten esimerkiksi koiraa.

Klinikalle tullaan kuljetuskopassa, jonka sisällä on runsaasti heinää ja pari lämmittävää kuumavesipulloa. Lisäksi kopan ympärillä on suojakangas, onhan ulkona sentään muutama aste pakkasta eikä vetokaan ole hyväksi. Automatkan jälkeen päästään tutustumaan aivan upouuteen vastaanottohuoneeseen, hip hei!

Ennen nukutusta Pomelolle tehdään yleistutkimus, jossa mm. kuunnellaan sydän- ja hengitysäänet sekä tarkastetaan paino. Yleistutkimuksen jälkeen Pomelo saa rauhoitepistoksen.

Sillä välin kun marsu on rauhoittumassa omassa kuljetushäkissään, lasketaan leikkauksessa tarvittavat lääkeannokset ja vedetään lääkeaineet valmiiksi ruiskuihin. Kun marsu on nukahtanut, se tuodaan leikkauspotilaiden valmistelualueelle. Valmistelussa eläimelle annetaan tarvittavat lääkkeet ja leikkausalueelta ajellaan karvat.

Hoitaja siirtää potilaan leikkaussaliin, pesee ja desinfioi leikkausalueen sekä kiinnittää tarvittavat valvontamonitorit. Pomelo saa leikkauksen aikana lisähappea maskin kautta. Sykettä seurataan pulssioksimetrin avulla. Sillä välin kun hoitaja valmistelee potilasta, eläinlääkäri pesee ja desinfioi kädet.

Ja niin leikkaus voi alkaa! Leikkaussalissa hoitaja ja eläinlääkäri toimivat tiiminä. Pomelon kastraatio sujuu hyvin ja marsu nukkuu tasaisesti. Leikkaus on pian ohi. Muistoksi jää kaksi pientä haavaa peniksen molemmin puolin. Haava on suljettu itsestään sulavilla tikeillä joten poistettavia tikkejä ei ole.

Leikkauksen jälkeen marsu saa nesteytystä sekä lisähappea ennen heräämöön siirtämistä.

Marsu on tärkeää saada syömään mahdollisimman pian leikkauksen jälkeen jotta suoliston toiminta palaa normaaliksi. Vaikka Pomelo on vielä unessa, laitetaan nenän eteen tarjolle tuoksuvia herkkuja. Mikä olisikaan mukavampi tapa herätä kuin lempiruoan tuoksu nenässä! Pian Pomelo alkaakin jo liikuskella, joskin vielä hieman hoiperrellen.

Kotona Pomelo on jo lähestulkoon oma itsensä. Tytöt herättävät välittömästi nuoren pojan mielenkiinnon, mutta aivan vielä Pomelo ei pääse asumaan äitinsä ja siskojensa kanssa. Kastraation jälkeen siemenjohtimissa voi olla vielä jäljellä lisääntymiskykyisiä siittiöitä, joten 3-4 viikon varoaika on paikallaan!