Mitä tehdään, jos kyy puree?

Ohjeita kyyn pureman varalta

Kyyn (Vibera berus) purema on myrkyllinen. Koiraa kyy puree tavallisesti päähän tai tassuun, kissalla puremat ovat useimmiten tassussa. Perinteisen kyypakkauksen sisältämästä kortisonista ei ole todettu olevan hyötyä, vaan sitä suositellaan annettavaksi koiralle ainoastaan tilanteissa, joissa hengitysteiden alueelle osunut kyyn purema uhkaa turvottaa hengitystiet umpeen.

Pureman vakavuus vaihtelee tapauksesta toiseen, elimistöön joutuneen myrkyn määrä ja laatu ratkaisee. Joskus myrkkyä ei erity lainkaan. Puremakohta on turvoksissa ja kipeä. Myrkky vaikuttaa elimistössä mm.sydänlihassoluihin ja munuaisten toimintaan.

Pureman saanut eläin pidetään mahdollisimman paikallaan ja toimitetaan pieneläinklinikalle nesteytykseen. Nestehoidolla pyritään varmistamaan munuaisten toiminta. Klinikalla eläimelle annetaan opioidi-kipulääkitys ja jos koiran tila on vakava, voidaan antaa myös antiseerumi-injektio.  Kissoille antiseerumia ei suositella. Antiseerumi on melko kallis ja sen saatavuudessa on ajoittain ongelmia, mutta tällä hetkellä meillä on seerumia varastossa. . Älä anna kyyn puremalle lemmikille tavanomaisia kipulääkkeitä.

Jos kyy puree lemmikkiäsi:

Rajoita eläimen liikkumista heti, pieni eläin kannattaa kantaa autoon. Vie eläin eläinlääkäriin nesteytykseen ja kivun hoitoon nopeasti.