Rokotuksilla


Spinky täytti sunnuntaina 12 viikkoa ja nyt oli aika tulla ensimmäisille rokotuksille. Matokuuri annettiin viikko sitten jotta mahdollinen loistartunta saadaan hoidettua ennen rokotusta.

Ensimmäiseksi klinikalla koiranpentu punnitaan. Pennuilla seurataan kasvua, aikuisilla taas pidetään silmällä  ihannepainoa. Paino on tärkeä tieto myös lääkeannostelun kannalta.

Spinky onkin harjoitellut vaa'alle menoa ja mieltää sen jo kivaksi asiaksi, sillä vaa’alla käynti tietää nameja.

Seuraavaksi vastaanottotiskillä ilmoittaudutaan, koiralle kirjataan oma potilaskortti sekä luetaan mikrosiru. Spinkyllä mikrosiru oli siirtynyt oikean lavan ylle, yleensä siru löytyy niskan alueelta.

Rokotuskäynnillä tarkistetaan purenta, silmät ja korvat, kuunnellaan sydän- ja keuhkoäänet, tarkistetaan navan alue, tunnustellaan jalat ja häntä poikkeamien varalta. Uroksilla tarkistetaan myös onko kivekset laskeutuneet. Spinkyn maitohammaspurenta oli hyvä, silmät ja korvat puhtaat ja oireettomat, sydän tikittää kovaa vauhtia. Spinkyllä vain toinen kives on laskeutunut ja hännän päässä on pieni mutka.

Ruualle perso pentu kuten Spinky saadaan rokotuksen ajan helposti hämättyä kuivanappuloiden avulla. Jos pentu on hiukan ujo tai ruoka ei niinkään kiinnosta voi käynnille olla hyvä ottaa mukaan esim. pieniä nakinpaloja tai vaikka hiukan maksamakkaraa. Spinky sai nelosrokotteen joka suojaa penikkatautia, parvovirusta, tarttuvaa maksatulehdusta sekä kennelyskää vastaan.
Kuukauden kuluttua nelosrokote tehostetaan ja muutama viikko sen jälkeen annetaan Rabies, eli raivotautirokote. Rabies tilanne on suomessa hyvä, mutta muualla maailmalla tauti on yleinen. Koska eläimiä tuodaan kasvavassa määrin ulkomailta on tärkeä että rokotesuoja on mahdollisimman laaja.

Lopuksi tehdään koiralle oma rokotuskortti mihin tule merkintä rokotus päivämäärästä ja sen voimassaoloajasta. Lemmikkieläinpassi voidaan myöntää vasta rabiesrokotuksen yhteydessä.